Az CELITIN kapszula két legfőbb összetevője a LECITIN és a GINKGO BILOBA, azaz a páfrányfenyő.

A LECITIN olyan természetes anyag, amelynek rendkívüli előnyeit egyelőre kevesen ismerik. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok szerkezetében és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz. (A biológiai membránok a sejtek - az izom- és idegsejtek - és az agyburok falai.) Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik. A kolint és az inozitolt egyaránt “zsírégető”, zsírbontó anyagként tartják számon. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását.

A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő (diszpergálódó) formává alakítja, így azok kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin. Másik igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének.
Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek. Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalom korlátozza.
A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkenti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása.
Javítja az emlékezőképességet és enyhe nyugtató hatású. Mézzel bevéve jó agytevékenység-serkentő. Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer. Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van.
Létezik háromszoros erősségű (triple potency) lecitin is, amely nem szójaolajat, hanem szójaolaj-koncentrátumot tartalmaz. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy aki például korábban naponta 3x1 kapszula lecitint szedett panaszai enyhítésére, annak a háromszoros erősségű lecitinből elegendő csupán mindennap egyetlen egy kapszulát bevennie. A hatás koncentráltabb, de ugyanúgy folyamatos, mint a hagyományos lecitin esetében.
FIGYELEM!
  • Különösen erős ízületi fájdalmak esetén (például időváltozáskor) a szokásos mennyiségnek a többszöröse is fogyasztható. Semmiféle káros hatása nem ismert, túladagolni nem lehet
  • Tartós szedése lassíthatja vagy megakadályozhatja az epehólyagban keletkező koleszterinkövek növekedését, kialakulását.


 

A GINKGO BILOBA nevű páfrányfenyő a Föld történetének legidősebb fája. Már 200 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában is létezett, azóta mindmáig alig váftozott, így tehát akár - mérhetetlen túlélő képességgel rendelkező - élő kövületnek is tekinthetjük. Egy-egy példánya akár ezer évig is elél. Levelét és magvait már az ősi kínai orvoslás is alkalmazta elsősorban asztma, a hörgők és a tüdő betegségeinek gyógyítására, valamint a perfériás vérkeringésnek és az agy vérellátásának javítására.
Korunk tudománya is elismeri a ginkgo széleskörű egészségvédő, gyógyító hatását. Európában ma a ginkgo az egyik legelterjedtebb természetes orvosság. 1988-ban egyedül Németországban több mint 5 millió ginkgo-receptet írtak fel a rászorulóknak. A ginkgo gyógyhatását a kutatók elsősorban a növény erős antioxidánsként működő flavonoid diferpén tartalmának tulajdonítják. Levelei kempferolt, kvercetint, izoramnetint és más glikozidokat, proantocianidineket és nem flavonoid terpéneket, bilobalidot és ginkgolid A, B, C-t, lignánokat, illóolajakat és csersavakat tartalmaznak.
A ginkgo javítja a memóriát, serkenti az agy működését, jó hatású depresszió, szorongás és migrén ellen. Hatásosan alkalmazható asztma, allergia, Alzheimer-kór, szív- és keringési betegségek esetén. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát a vérrögképződést. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást viszont növeli, tehát normalízáló szerepet tölt be. Jól használható máj- és veseproblémák, különböző gyulladások, impotencia, fülzúgás (tinnitus), időskori halláscsökkenés (presbyacusia), látászavarok, szédülés (vertigo), aranyér esetén. Elősegíti a szervezetben a glukóz hasznosítását, ezért előnyösen alkalmazható cukorbetegségben (diabetes). Minthogy általában véve javítja a szervezetben a keringést, adagolása csökkenti az öregedéssel együtt járó kellemetlen tüneteket, fokozza a munkavégző képességet, gyorsítja a sebek gyógyulását, hasznos visszérgyulladás utáni állapotban.
Egy 1991-ben megjelent tanulmány beszámolt róla, hogy különféle keringési rendellenességben szenvedő 303 betegnek az orvosok 12 héten át napi 150 mg ginkgokivonatot adtak. A vizsgálatsorozat végén megállapították, hogy a ginkgóval kezelt személyek 71 százalékának javult az állapota, jelentősen mérséklődtek korábbi betegségtüneteik (energiahiány, fáradtság, szédülés, fejfájás, csökkent fizikai teljesítőképesség, depresszió, idegesség, az emlékező- és a koncentrálóképesség zavarai).
Európában Amanda McQuade gyógynövénykutató számos vizsgálatot végzett elsősorban időskori elmebajban szenvedő betegeken. Nyolchetes ginkgo-adagolás után állapotukban mérhető javulás következett be, ugyanakkor semmilyen mellékhatás vagy hozzászokás nem volt kimutatható. Fiatalabb betegeknél egyszeri 600 mg-os dózis sem okozott mellékhatást, viszont jelentős emlékezőképességjavulást tapasztaltak.
A ginkgóval kapcsolatos kutatási eredmények közül a legújabbat és talán a legérdekesebbet az impotencia egyik fajtájának kezelésekor észlelték. Mint a The Journal of Urology (Sikora, Sohn és Deutz) beszámolt róla, a pénisz artériás vérellátásának gyengesége miatt potenciazavarral küzdő 60 betegnek 6 hónapon át napi 60 mg ginkgokivonatot adtak. A kezelés végén a betegek 50 százaléka ismét képessé vált az erekcióra, és a többiek 45 százalékánál is valamelyes javulás történt a pénisz artériás vérellátásában.
Említésre érdemes, hogy a ginkgo alkalmazásának számos előnye mellett gyakorlatilag semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. 1989-ben több kutatóintézet és kórház egyidejűleg végzett ginkgo-hatásvizsgálatokat. Összesen 8505 személyt vontak be a kutatásokba, és megállapították, hogy a ginkgo 6 hónapon át történő adagolása mindössze 33 embernél, tehát 0,4 százalékban okozott - főleg emésztőszervi - mellékhatásokat, és azok is csupán enyhék és időlegesek voltak. így tehát a ginkgo szedése gyakorlatilag kockázatmentesnek, biztonságosnak mondható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://energyklubsopron.blog.hu/api/trackback/id/tr813041136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása