A Himalájából lezúduló ásványi anyagokban gazdag vízzel öntözött Ningxia lösz fensík aranya ez a különleges gyümölcs.

Mivel nagyon sérülékeny általában szárított formában kapható. Íze és állaga hasonlít a mazsolához, azzal a különbséggel, hogy a lícium gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartalma egyedülállóan magas.

A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

A Goji legendásan híres vágy-fokozó hatásáról is. Egy régi kínai közmondás figyelmezteti a férfiakat, akik feleségüktől távol utaznak: az, aki 1000 km-re van otthonától, ne egyen Gojit.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük ,,megfiatalodott".

A Lycium Barbarum (a Goji latin neve) számos legendás egészségnövelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek a:
o immunválaszt fokozó hatás
o kimerültség ellenes hatás
o súly-csökkenés
o szabad gyök gátlás

Hogyan fogyasszuk?

Ahhoz, hogy jótékony hatását érezzük minimum 10-30 gr (egy kis maroknyi) fogyasztása ajánlott naponta, bár annyit ehet belőle, amennyit csak akar!

A Gojit sokféleképpen lehet használni. Mint a többi szárított gyümölcsöt, a gojit is hozzá lehet adni krémekhez, diókhoz, magvakhoz, müzlihez, müzlikeverékhez, a reggeli gabonához, zabkásához és joghurthoz.


Fogyaszthatunk egyszerűen csak magában egy maréknyit, mivel olyan csodálatos és egészséges étel!

Bár a legjobb nyersen enni, hogy javítsa az erőnlétet, használható hozzávalóként tortákhoz, sütikhez, müzliszelethez, stb vagy ízletes teát is készíthetünk belőle. Áztathatjuk különböző gyümölcslevekben is.

Próbálja ki és meglátja mennyivel egészségesebbnek és boldogabbnak érzi magát!

A bejegyzés trackback címe:

https://energyklubsopron.blog.hu/api/trackback/id/tr203533484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása