Mi a köpölyözés?

A köpölyözés Kínából indult útjára, kb. 3000 évvel ezelőtt, és ezt követően egyre népszerűbbé vált Egyiptomban, a Közel-Keleten, majd világszerte.

Speciálisan erre a célra használt, felmelegített üveg csészékkel történik. A hő hatására szívóhatást gyakorol a kezelt bőrfelületen. Az eljárás során, mely tulajdonképpen az akupunktúra egyik formája, gyúlékony folyadékot égetnek el egy speciálisan erre a célra használt üveg csészében. Az így felforrósított üveget gyorsan a bőrre helyezik. Ekkor a tűz azonnal elalszik, az üvegben lévő levegő hűlni kezd és összehúzódik, ennek következtében vákuum alakul ki, s a csésze szívóhatást gyakorol a bőrre, valamint a benne lévő véredényekre és vérre. Ennek a nyoma látszik meg piros kerek foltok formájában.

kopoly.jpg

Miért a köpöly?

A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és a nyirokkeringés, s ezek hatására javul a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A köpölyözés által kiválóan lehet ingerelni a reflex zónákat, az akupunktúrás pontokat, hatására lazulnak a letapadt izmok. A kezelés a szövetekből eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami kimossa, kiöblíti a salakanyagokat a kötőszövetből. Ajánlatos tehát minden köpölyözés után fokozni a folyadékbevitelt!

A köpölyözés másik változata az ún. köpölymasszázs. Ehhez a bőrt olajjal kenik be, majd a terapeuta a felhelyezett köpölyöket fel-alá húzza a bőrön. Ez a módszer nagy területek kezelésére alkalmas. A fogyás elősegítésére és narancsbőr eltűntetésére igen hatásos.

kopoly_michaelphelps.jpg

Érdekesség!

A 2016-os olimpián Michael Phelps-t kapták lencsevégre a fotósok köpöly nyomaival a hátán. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://energyklubsopron.blog.hu/api/trackback/id/tr6114700858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása