A nők szervezetében kétfajta női nemi hormon található: a gesztagének, amelyek túlnyomórészt helyileg, a méhnyálkahártyára hatnak, valamint az ösztrogének, amelyek hatása teljes körű. A klimaxos panaszokat az ösztrogénszint csökkenése okozza. A változókor (klimaktérium) rendszerint a nők 45-50. életéve között kezdődik, és kb. 5-6 évig tart. Ezt követi a menopauza időszaka, ekkor már a szervezet öregedése következtében fellépő szervi változások dominálnak.

A klimax (klimakteriális szindróma) a szó szoros értelmében nem jelent betegséget, hanem az ösztrogénhiány, valamint az ösztrogénszint ingadozása miatt kialakult tünetegyüttes. A legfőbb panaszok a főleg éjszaka jelentkező hőhullámok és a túlzott izzadás. Az ösztrogénhiány súlyosabb következményei közé tartozik a csontritkulás (osteoporosis), amelynek következtében már kisebb sérülések esetén is fennáll a csonttörés veszélye.

A klimax egyéb tünetei

Ugyancsak ide tartozik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának nagyobb kockázata is – az ösztrogén ugyanis védi a szívet és az ereket, ezért szintjének csökkenése miatt az infarktus kialakulásának kockázata ugyanakkora mértékűvé válik, mint a férfiaknál.

Nem elhanyagolható az ösztrogénnek az anyagcserére kifejtett hatása sem. A klimax éveiben a nők többsége annak ellenére is elhízik, hogy nem változtatott az étkezési szokásain. Az anyagcserében végbemenő változások következtében a nők súlytöbbletével összefüggésben magas vérnyomás, cukorbetegség és ízületi problémák léphetnek fel.

Lelki-érzelmi hatás

Az ösztrogén további fontos tulajdonsága, hogy befolyásolja az agyi folyamatok anyagcseréjét. Hiánya számos pszichikai tünetben is megnyilvánul: a szerotoninszint csökkenése depressziót, az endorfin hiánya szorongást, kedélyállapot-ingadozást, ingerlékenységet, siránkozást, befelé fordulást von maga után. Az alvással is gondok adódnak: a nehézkes elalvástól kezdve az ismételt felébredésekig; romlik továbbá az alvás minősége, lerövidül a „mély alvás” időtartama. Mindez krónikus alváshiányhoz vezet, amely fáradtságban, rosszabb pszichikai teljesítőképességben, memóriazavarban, lassú reakcióképességben is megnyilvánul; valamint abban, hogy az illető sokkal nehezebben képes új dolgokat megtanulni, elsajátítani. Ennek következménye pedig az önbizalomvesztés és a depresszív állapot elmélyülése lehet.

Hogyan befolyásolhatók a panaszok?

Van megoldás!Tisztában kell lennünk azzal, hogy a nők szervezete új ösztrogén termelésére már képtelen, ezért a hormont kívülről kell pótolnunk. Nincs értelme a különálló tünetek kezelésének, gyógyításának – ne szedjünk altatót, nyugtatót, nem érdemes kalciumtablettákat lenyelni, esetleg több kávét inni, hogy elűzzük a fáradtságot.

Az egyik lehetséges kezelési mód a hormonpótlás (HST), amely közvetlen ösztrogénadagolást jelent tabletták, krémek, implantátumok, injekció, esetleg tapaszok formájában. Ilyen terápiát a nőgyógyász írhat elő, és az viszonylag megbízhatóan megszünteti a klimax kellemetlen tüneteit. Nagy problémát jelent azonban, hogy ezt a kezelést nem minden nő viseli jól, mert a készítményeknek számos nem kívánt mellékhatásuk is lehet. A leggyakoribb – diagnosztizálatlan veleszületett véralvadási zavarban szenvedő hölgyeknél – az alsó végtagok érfájdalma, amely súlyos trombózishoz vezethet. A dohányzás szintén növeli a trombózis kialakulásának veszélyét, ezért a HST-kezelést választó hölgyeknek tilos a cigaretta! A nem kívánatos mellékhatások között említést kell tennünk még a mellfájásról, a hüvelyfolyásról, a túlzott, esetleg rendszertelen menstruációs vérzésről, valamint a további súlygyarapodásról, aminek az oka a víz felhalmozódása a testben. Ez utóbbi természetesen vizesedést, valamint magas vérnyomást okozhat.

Nyilvánvaló tehát, hogy a változókorban lévő legtöbb nő számára a hormonpótlás nem problémamentes. Számukra jelenthet megoldást az úgynevezett fitoösztrogénekkel, azaz hormonszerű természetes anyagokkal történő kezelés. Számos olyan készítmény kapható, amely tartalmaz fitoösztrogén forrásokat (pl. szóját, vörös lóherét stb.), ám ezek nem mindig érik el a kívánt hatékonyságot.

Megoldás az Energy termékeivel

Az Energy készítményei közül a Gynex, a Gynex és ismét a Gynex a leghatékonyabb. Több mint tízéves tapasztalatom van ezzel a termékkel kapcsolatban, a legtöbb páciensem rendszeresen szedi, és fél kezemen meg tudnám számolni azokat, akiknél a Gynex nem kívánt mellékhatásokat produkált. Betegeim többsége már néhány hetes alkalmazás után állapotjavulásról számolt be, és a Gynex nélkül már el sem tudná képzelni az életét.

Kezdetben magasabb adagolást javaslok: naponta 2-3x5-9 cseppet, majd a tünetek megszűnése után a betegségmegelőző célú adagolást írom elő: naponta 1x5 csepp – hosszú távon. Minden esetben, amikor egy 50 év körüli hölgy keres fel a klimax első tüneteivel, elsőként a Gynex használatát javaslom (természetesen csak a komplex vizsgálat és a tünetek más lehetséges okainak kizárása után).

Az Energy készítményei közül megfelelő még a Fytomineral, a csontritkulás kialakulásának megelőzése, valamint az ásványi anyagok ösztrogénhiány következtében felborult egyensúlyának a visszaállítása céljából. Kiegészítő készítményként gyakran alkalmazom a Stimaral-t, a lelki problémák megszüntetése végett, mindaddig, amíg a Gynex ki nem egyenlíti a hormonszintet. Kiváló tapasztalataim vannak a Peralgin-nal is. Alkalmazásának javallatai között találjuk az allergiás betegségeket. A fekete csalán, a készítmény egyik meghatározó összetevője szabályozza a bőr pórusainak kinyílását, jótékonyan hat a túlzott izzadással szemben, csillapítja a feszültséget, és összességében nyugtatja az idegrendszert. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően azt mondhatjuk: a fekete csalán egyenesen a klimax okozta tünetek megszüntetésére teremtetett.

Használja ki az érett kor előnyeit!

Minden ember egyszeri és megismételhetetlen teremtmény, ezért minden nő másképp éli meg a változókort. Vannak, akik észre sem veszik magukon, hogy változás történik, másoknak viszont a klimax alapjaiban rengeti meg az életét. Jómagam azt javaslom, hogy minden, a 45. életévét betöltött hölgy megelőzésképpen kezdje el szedni a Gynex-et. Ha pedig a változókori tünetek megjelennek, növelje az adagot, és vegye hozzá a Fytomineral-t, a Peralgin-t, esetleg a Stimaral-t is.

A klimaxtól nem kell tartani. A nők életében ez olyan, több évig tartó időszak, amely sajnos kellemetlen tünetekkel jár, ám ezek természetes eredetű készítményekkel legyőzhetők. Gondoljon arra, hogy a klimaxszal még nem ért véget az élet, és használja ki az érett kor előnyeit.

Dr. Vojtěch Togner

http://www.natursziget.com/energy-orvosaink-ajanljak/20100923-a-klimax-es-ami-egyutt-jar-vele

A bejegyzés trackback címe:

https://energyklubsopron.blog.hu/api/trackback/id/tr712460015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása