Az utóbbi időben egyre több olyan anyukával találkozom, aki valahogy szeretne gyógyírt találni gyermeke székrekedésére. Néhányan az orvos tanácsára már beöntésre is elvitték csemetéiket. Ez a kicsik esetében megrázó élmény.

A székrekedés kialakulásának természetesen rengeteg oka lehet, a láztól és a kevés folyadékfogyasztástól kezdve, a helytelen táplálkozáson keresztül, egészen a nem megfelelő étkezési szokásokig. Jómagam az étkezési szokások változtatásában látom a leggyorsabb megoldást.

Rendszeresség, étkezési szokások

Megértem, hogy napjainkban, amikor a boltok polcai tele vannak különböző csábító dolgokkal, a megfelelő étkezés kérdése felettébb bonyolult. Ugyanakkor tény, hogy a gyerekek többsége napközben bárhol hozzájuthat a különböző ropikhoz, édességekhez, nápolyikhoz, fehér pékáruhoz és cukrozott üdítőkhöz. Az anyukák vásárlási szokásait pedig hihetetlen módon befolyásolják a reklámok, pl. a margarinok reklámjai.

Ízletes megoldásA gyerekek nem meghatározott időpontokban étkeznek, hanem gyakorlatilag egész nap majszolnak valamit. Fontos, hogy a kicsik hozzászokjanak a rendszerességhez, ezzel kialakulnak az étkezési szokásaik, és megértik, hogy nem kell mindent megenniük, ami éppen az útjukba kerül.

A gyomornak szüksége van bizonyos időre, hogy feldolgozza a beléje került táplálékot. Ha kb. 1,5 óránál rövidebb időn belül bármilyen új táplálékot (legyen az akár ropi, akár nápolyi) juttatunk be a gyomorba, az új, még meg nem emésztett táplálék összekeveredik a már megemésztett régivel. A végeredmény: a szervezet nem lesz képes arra, hogy kiválassza magának a szükséges értékes anyagokat.

Ivás, rágás

A következő rossz szokás – aminek gyakran még a felnőttek sincsenek tudatában – az étel folyadékkal történő leöblítése. Miért helytelen ez? Mert a táplálék ily módon nem keveredik össze a nyállal, emellett a folyadék segíti a nagyobb falatok lejutását is.

Abból a célból, hogy szervezetünk az ételt minél jobban hasznosítsa, alaposan meg kell rágnunk. Ám a kisgyerekek nagy része szinte megfullad evés közben, akkora falatokat igyekszik lenyomni a torkán. Tanítsák meg gyermekeiket arra, hogy alaposan rágják meg az ételt.

Az eredmény garantáltNéhány tanács

Ha nem fordítanak kellő figyelmet az egészséges táplálkozásra, engedjenek meg néhány kompromisszumra törekvő javaslatot:

  • Ne adjanak gyermekeiknek kiflit és zsemlét, toast kenyeret stb. A lisztet és a vizet régebben papírragasztóként használták, a kifli és a zsemle ugyanilyen jól képes eltömíteni a beleket.
  • Ha a gyerekek nem rágnak rendesen, és probléma van a székletükkel, érdemes megelőzni a bajt, és az ételt apró darabokra vágni, a burgonyát átnyomni, a kenyeret „katonákra” vágni, tovább főzni az ételt, hogy valóban jó puha legyen.
  • Ne használjanak olyan zsírokat, amelyeknek a gyártási módját laikusként el sem tudják képzelni. A legtöbb növényi zsír (margarin) mesterséges antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hosszú távú használata a kívánttal éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben.
  • A szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy vajjal vagy más, vajat helyettesítő készítményekkel célszerű-e inkább megkenni gyermekeink kenyerét. Véleményem szerint a vaj kevesebb kárt okoz a szervezetben, még ha szerves eredetű is. A normális emésztéshez elengedhetetlen a zsírok jelenléte. Azoknál a gyermekeknél, akik főleg margarint fogyasztanak, gyakrabban tapasztalunk székrekedést.
  • Adjanak a gyerekeknek naponta legalább egy almát, ha lehet, héjával együtt, nagyobb darabokra vágva. (A héja nélkül, kásásra reszelt alma a hasmenést megszüntetésére való.)
  • Főzzenek gyermekeiknek gyakrabban hüvelyes zöldségeket (borsót, lencsét) – a szóját a gyerekek nehezebben emésztik meg.
  • Köretnek készítsenek darát, kölest, főtt zabpelyhet.
  • Ebédre egyenek mindig egy kis levest is. Székletproblémák esetében sokszor segít a sűrű káposztaleves.
  • Adjanak gyermekeiknek savanyított tejtermékeket, sima joghurtokat – csoki golyók vagy színes cukordíszítés nélkül.

Ha végképp teljesen tanácstalanná válnak, ne feledjék: a székletproblémákat rendbe hozzák az Energy készítményei: Vironal, Probiosan és Vitamarin.

http://www.natursziget.com/energy-nalunk-bevalt/20080827-szekrekedes-gyermekeknel-van-megoldas

A bejegyzés trackback címe:

https://energyklubsopron.blog.hu/api/trackback/id/tr682623662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása